Neem contact op Zoeken
Blogs

Cliff Godwin lijkt wat genuanceerder op de Alliance 2018: “End of life E-Business Suite nog niet in

22-05-2018
Zoals ik in mijn vorige blog al aankondigde, waren wij in maart van dit jaar aanwezig op de Alliance in Salt Lake City. Tijdens deze driedaagse gebruikersconferentie werden er meer dan 350 inhoudelijke presentaties gegeven over het gebruik van Oracle applicaties in de onderwijs markt. In totaal hadden meer dan 3500 personen zich ingeschreven en ondanks dat het merendeel van de bezoekers uit de VS kwam was Nederland met een delegatie van circa 30 personen toch goed vertegenwoordigd. Naast de inhoudelijke sessies werden er ook een aantal presentaties gegeven van Oracle over de roadmap van zowel PeopleSoft Campus Solutions als de Oracle E-Business Suite. U kunt begrijpen dat ik niet bij alle 350 presentaties aanwezig kon zijn, maar ik deel graag de belangrijkste conclusies met u van de sessies die ik wel heb bijgewoond.
 
De toekomst van Campus Solutions
De uitlatingen van Oracle over de toekomst van Campus Solutions waren wat genuanceerder dan vorig jaar. Toen werd aangegeven dat alles naar Student Cloud ging, maar dit jaar werd toch wel duidelijk dat Campus Solutions gewoon doorontwikkeld wordt. De universiteiten en instellingen in Nederland lopen qua versies wel voorop ten opzichte van de VS. Daar waar men in Nederland, en zelfs Europa, veelal op versie 9.2 zit of bezig is met de upgrade, moeten veel instellingen in de VS deze stap nog nemen.
 
End of life E-Business Suite nog niet in zicht

Cliff Godwin is al bijna twintig jaar verantwoordelijk voor de ontwikkelingen van de Oracle E-Business Suite. Als Senior Vice President of Applications Development en ook nog lid van het ‘Higher Management Team’, is hij dus een vooraanstaand persoon binnen Oracle. Altijd interessant om naar deze man te luisteren! In de presentatie werd al snel duidelijk dat de Oracle E-Business Suite duidelijk naast de Cloud SaaS oplossing van Oracle blijft draaien. Hybride oplossingen van on-premise en Cloud applicaties zijn eerder de toekomst dan een volledige Cloud oplossing. Hiermee gaf Cliff Godwin zijn ongezouten mening dat de Oracle E-Business Suite zeker niet “end of life” is. Het support van Release 12.1.3 loopt tot minimaal december 2021 en waarschijnlijk ook nog langer.
 
R12.X
R12.3, of zoals in de presentatie aangeduid als R12.X, wordt voorzien van volledige nieuwe technology stack, zowel voor de database als voor middleware. Met andere woorden, er wordt nog volop doorontwikkeld in de Oracle E-Business Suite. Naar verwachting komt deze versie medio 2020 op de markt en het premier support loopt in ieder geval door tot 2030.
 
Chatbots en AI
In de sessie van Cliff Godwin kwam vervolgens ook het onderwerp Chatbots en Artificial Intelligence (AI) aan bod. Oracle is hier volop aan het doorontwikkelen om met name zoektermen en definities eenvoudiger te kunnen tonen. Deze technologie wordt vooralsnog met name toegepast in modules i-Procurement en Asset Management.
 
Helaas werd ook Cliff Godwin gehouden aan (het lijkt inmiddels wel de gouden regel van Oracle) dat elke laatste tien minuten van een presentatie gewijd moet worden aan de voordelen van de Oracle PaaS, IaaS en DaaS oplossingen. Kenmerkend was dat de toehoorders op dat moment al wisten dat er geen inhoudelijke informatie meer zou volgen en dat de eersten de zaal al begonnen te verlaten. Desalniettemin zijn we weer wat wijzer geworden van Cliff en kunnen we concluderen dat nu ook Oracle inziet dat ze iets te hoog van te toren blies afgelopen jaar.
 
Natuurlijk is er veel meer informatie te delen over de Alliance. Mijn collega Johan van Veen zal in een blog dieper ingaan op de PeopleSoft Roadmap. Björn Verheij neemt u mee in het topic Elastic Search (logstash en Kibana) Ook deelt hij zijn opgedane kennis over Oracle Support en het beschikbaar stellen van de Oracle Support PeopleTools via de Cloud.