Neem contact op Zoeken
Blogs

HEUG EMEA 2017: de belangrijkste conclusies op een rij

15-11-2017
Ieder jaar organiseert de gebruikersvereniging van PeopleSoft Campus Solutions de HEUG (Higher Education User Group) EMEA. In oktober waren we weer van de partij! Dit is hét evenement voor gebruikers van PeopleSoft Campus Solutions, waar iedereen de gelegenheid krijgt om te netwerken, vragen te stellen en interessante presentaties bij te wonen. Dit jaar was het wederom druk en waren er voornamelijk veel eindklanten aanwezig. Zoals altijd houd ik u via mijn blog op de hoogte van het laatste nieuws rondom PeopleSoft Campus Solutions.
 
Veel eindgebruikers
Wat eigenlijk direct opviel is dat er weinig verschil was met de HEUG-Alliance in Las Vegas, eerder dit jaar. Buiten de introductie van de nieuwe People Tools 8.56, waren er geen enorm schokkende nieuwtjes. Of zo’n evenement daarom wel zinvol is om heen te gaan? Ja, zeker! Door het grote aantal eindklanten dat aanwezig was, waren we in de gelegenheid om goed te inventariseren wat er allemaal speelt binnen het werkveld. Als voorbeeld, steeds meer instellingen zijn nu echt concreet bezig met een upgrade naar versie 9.2. Tijdens de gesprekken bleek ook eens te meer dat MCX veel gezien wordt als vraagbaak van instellingen daar waar het gaat om performance vraagstukken. Daarnaast is het altijd goed om te vernemen hoe innovatief instellingen zijn met het verder verhogen van de gebruikersvriendelijkheid van het systeem met behulp van onder andere Fluid. De presentatie van Roelof Conijn van de Universiteit van Leiden samen met Stephan van Liempt van CY2 was hier een goed voorbeeld van. Feitelijk alle presentaties van de instellingen waren een eerlijke weergave van de werkelijkheid. Soms lopen projecten wat stroever dan verwacht of is de realiteit wat een module nu daadwerkelijk kan in de praktijk toch nét iets anders dan verwacht. Of, zoals IESE Business School uit Barcelona het omschreef: “We will review our experience during this project, the good, the bad and the ugly…”
 
Student Cloud versus Campus Solutions
Wat ons met name opviel was dat de tweestrijd tussen Student Cloud en Campus Solutions. Dat blijft een belangrijk punt van discussie. En hoewel Oracle soms hoog van de toren blaast door aan te kondigen dat we binnenkort allemaal moeten overstappen naar de Cloud, blijkt dat in de praktijk toch wat genuanceerder te liggen. Met name de opmerking van Oracle “There is no end of life date for People Soft Campus Solutions 9.2” viel in goede aarde. Lange tijd was er onduidelijkheid of deze versie nog wel de ondersteuning zou krijgen die nodig hebben, maar de belofte werd gedaan dat dat in ieder geval nog tot 2022 het geval is. De ervaring leert dat zo’n datum nog wel een aantal keer wordt uitgesteld, dus dat is positief.
 
Hybride cloudoplossingen?

Wellicht dat er in de nabije toekomst steeds meer gaat gebeuren met hybride Cloud oplossingen, maar voorlopig is on premise nog voor de meeste van onze klanten de meest passende oplossing. Dat komt voornamelijk doordat veel functionaliteiten nog niet aanwezig zijn in de Student Cloud en al helemaal niet de landspecifieke aanpassingen (denk aan koppelingen met bijvoorbeeld BRON en DUO). Zolang Oracle die connectiviteit nog niet kan bieden, zullen veel eindgebruikers niet nadenken over een overstap naar Student Cloud als SaaS-oplossing.
 
MCX loopt voorop als het gaat om PaaS en IaaS
Tenslotte kwamen ook de oplossingen van de Oracle PaaS en IaaS propositie veel ter sprake tijdens de HEUG EMEA. Onze belangrijkste conclusie daarin was vooral dat het goed om te horen is dat we nog steeds een aantal jaren vooroplopen op Oracle met onze oplossingen om te komen tot geautomatiseerd beheer. Zo krijgen we veel de terugkoppeling dat MCX nog altijd sneller kan anticiperen op vraagstukken als automatisch clonen, het aanmaken van extra omgevingen en zaken als het uitvoeren van patches en upgrades.
 
Dit is overigens niet de laatste bijeenkomst van de gebruikersvereniging van PeopleSoft Campus Solutions voor dit jaar. Eind november staat de Dutch Education User Group (DEUG) gepland. Uiteraard verschijnt er te zijner tijd weer een update!
 
Meer informatie: https://blogs.oracle.com/peoplesoft/oracle-lifetime-support-document-updated-for-peoplesoft-april-2017