Neem contact op Zoeken
Blogs

​OBUG Apps Connected: de belangrijkste learnings op een rij

04-07-2017
April stond in het teken van de gebruikersconferentie van de OBUG (Oracle Benelux User Group) met de titel ‘Apps Connected’. Zoals de OBUG het omschrijft: “de ultieme mogelijkheid voor kennisuitwisseling (informeren), netwerken (verbinden) en het vinden van de juiste informatie (ondersteunen), maar bovenal op de hoogte blijven van de laatste Oracle ontwikkelingen.” Daar waar de OBUG vorig jaar Nederland als locatie gekozen had, was dit jaar Antwerpen in België als locatie gekozen.

Netwerken & bijpraten
Helaas waren er dit jaar minder gebruikers aanwezig dan voorgaande jaren, wellicht doordat Nederland vaak de meeste afvaardigingen kent en Antwerpen voor sommigen niet ideaal is. De Oracle partners en verkopers hadden minder moeite met de reistijd, want die waren in groten getale aanwezig. Het begint elk jaar steeds meer op een reünie te lijken waar consultants en verkopers elkaar weer treffen en de laatste nieuwtjes uitwisselen. Het onderwerp, dat Oracle ook dit fiscale jaar weer geen nieuwe deals heeft weten te sluiten, is inmiddels geen nieuws meer.

Verslag van key notes 
De dag stond in het teken van een aantal key notes van Oracle en parallelsessies van partners en/of klanten. De key notes waren van Cliff Godwin, Senior Vice President of Applications Development Oracle E-Business Suite en van Marc Weintraub, Senior Director of Product Strategy PeopleSoft. In deze blog neem ik de sessies van de Oracle E-Business Suite en PeopleSoft onder de loep.

Oracle E-Business Suite
Tijdens de sessie van Cliff Godwin werd duidelijk dat de ontwikkeling van de Oracle E-Business Suite zich richt op drie gebieden:
- functionele innovaties
- moderne UX (User eXperience)
- operationele efficiëntie (Support)

In de presentatie van Cliff Godwin werden veel nieuwe functionaliteiten getoond waarbij de conclusie getrokken mag worden dat Oracle nog volop aan het investeren is in de software van de E-Business Suite, hetgeen ook bevestigd wordt door Cliff Godwin.

Moderne user experience
Een belangrijk ander aspect van de sessie is een moderne user experience. Gezien de tijd, wordt er alleen aandacht besteed aan mobiele apps voor de Oracle E-Business Suite. Er is inmiddels een keur aan mobiele applicaties beschikbaar, voor HR (verlof, uren, declaraties, zowel voor medewerker als manager), voor Sales Order, Field Service, Maintenance, Mobile Inventory en nog veel meer. De mobile oplossingen vergen geen licenties en zijn beschikbaar voor release 12.1.3 als 12.2.x. Zoals reeds aangegeven, is er nog steeds sprake van een product dat verder wordt doorontwikkeld. Op zich geen echte verrassing als je bedenkt dat er veel grote organisaties, die van de software gebruik maken,  nooit naar een Cloud oplossing zullen gaan.

En wat zijn de besproken support timelines?
•    12.1 premier support eindigt per december 2021
•    12.2 premier support eindigt per september 2023

EOL
Sinds najaar 2016 is 12.2.6 General Available (GA) en dit jaar wordt in het najaar 12.2.7 verwacht. De nieuwe punt release 12.3 wordt verwacht in 2019. Als ze dat niet halen, komt 12.3 in 2020 met nog een tussen release (12.2.8). Op 12.3 komt weer 10 jaar Premier support, dus we kunnen wel stellen dat de Oracle E-Business Suite lang niet EOL (End Of Life) is. Doorontwikkeling en support is gegarandeerd tot 2030.

Marc Weintraub aan het woord
En dan de presentatie van Marc Weintraub. Weintraub gaf aan dat Oracle wereldwijd circa 5.000 PeopleSoft klanten heeft en dat daarvan slechts een fractie in de Cloud bij Oracle draait. De reden hiervoor is wellicht dat Oracle ook voor PeopleSoft steeds nieuwe functionaliteit blijft ontwikkelen waardoor men niet over hoeft te stappen op een cloud applicatie. Daarnaast ziet Oracle ook dat steeds meer gebruikers bezig zijn met de upgrade naar 9.2. Naast de voordelen en de verschillen van 9.2 en PeopleTools 8.56 ging Marc Weintraub ook dieper in op de mogelijkheden van Fluid, Elastic Search, PUM, Peoplesoft Classic Plus, pivod grids en andere toepassingen en ontwikkeltools. Deze zaken zijn ook tijdens de Alliance besproken en toegelicht in de vorige blog, zie ook: https://www.mcx.nl/nl/blog/article/leerzame-dagen-in-las-vegas-deel-2

Opmerkelijke uitspraak
Een opmerkelijke en gewaagde opmerking van Marc Weintraub was het feit dat hij een uitlating van Mark Hurd, dé CEO van Oracle, ontzenuwde. In een interview van begin april jl. gaf Mark Hurd aan, dat klanten zichzelf te kort zouden doen door gebruik te blijven maken van een on-premise installatie. De Cloud variant zou meer functionaliteit bieden en een betere look & feel krijgen. Marc Weintraub anticipeerde erop dat zijn uitspraak hem zijn baan zou kunnen kosten maar of het publiek dacht dat Oracle nu écht een on-premise en een cloud variant aan het ontwikkelen was…. Ook nu bleek dat het sturen op perceptiemanagement, om zo de verkoopcijfers omhoog te stuwen, een aanpak is die Oracle niet vreemd is. Het laatste kwartier van de presentatie ging over de propositie van Oracle op het gebied van IaaS, PaaS, SaaS. De eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat ik de indruk kreeg dat het ook voor Marc Weintraub een verplicht onderdeel is in zijn presentaties en iets is waar hij beduidend minder mee heeft.

En verder…
De overige sprekers waren veelal klanten die, wel of niet, samen met hun consulting partner een specifieke oplossing toe kwamen lichten of een specifiek thema kwamen bespreken. 
Door al het Cloud geweld van Oracle kreeg ik van veel klanten de vraag of MCX zich niet heel veel zorgen maakt als straks alle klanten overstappen naar de Oracle Cloud en wat ons alternatief dan eigenlijk is. Het voelt goed dat klanten zo met ons begaan zijn dat zij zich  zorgen om ons maken. Maar mijn antwoord was elke keer redelijk simpel: “Gaan jullie dit jaar naar de Oracle Cloud? Of volgend jaar?” En het antwoord was dan steevast: “Nee, voor ons is dat geen optie”. En als ik verder vroeg waarom niet dan kreeg ik antwoorden als “we hebben vorig jaar een analyse uit laten voeren om te kijken in hoeverre onze huidige functionaliteit al in de cloud versie zit en daaruit bleek dat de meest basale functionaliteit er nog niet eens in zit”, of “nee, we willen zelf de regie blijven voeren over onze releases en de functionaliteit” en “wat is daar de toegevoegde waarde van? We hebben een Private Cloud bij MCX en die voldoet prima”. 
Mijn conclusie na zo’n dag is dat zowel MCX áls onze klanten zich geen zorgen om de toekomst van MCX hoeven te maken.

Conclusie
Deze conclusie werd ook onderstreept door de presentatie van Holger Mueller, Vice President & Principal Analyst bij Constellation Research. Zijn conclusie is, dat Oracle slechts een fractie van haar omzet in nieuwe datacentra investeert. Wil zij echt een bedreiging gaan vormen voor Amazon Web Services, Microsoft Azure of Google Cloud, dan zal Oracle minstens 10 maal zoveel als nu moeten investeren in datacentra, want anders mist Oracle wederom de boot.

Al met al een leuke dag waar de mensen van de OBUG-organisatie een hoop werk in hadden zitten, een aantal interessante klantcases en sprekers. Nu eens zien of de verwachtingen en voorspellingen uit 2017 in 2018 ook uitgekomen zijn.