Neem contact op Zoeken
Nieuws

UKOUG september 2019

01-11-2019
Tijdens de presentatie van Oracle op de UKOUG is ingegaan op een aantal ontwikkelingen bij Oracle die ook op Open World zijn gepresenteerd. De belangrijkste ontwikkelingen zijn:

1. Continuous innovation release roadmap
Van oudsher was het noodzakelijk indien Oracle E-Business Suite klanten een nieuwe technologiestack wilden gaan inzetten, dat dit gepaard ging met een ‘major release’ upgrade. Dit hield in dat met de installatietool van de Oracle E-Business Suite nieuwe versies van Oracle Fusion Middleware en  Applicatiecode geïnstalleerd en upgrade scripts uitgevoerd moest worden om database schema's, PL/SQL en data om te zetten naar een hogere Oracle E-Business Suite versie. Oracle wil graag vanaf EBS releases 12.2 de updates op de applicatie scheiden van de onderliggende technologie.
 
Door middel van het ‘Continuous Innovation’ release model is het mogelijk technologiestack updates te scheiden van applicatiecode updates waardoor het mogelijk is om nieuwe technologie software te gebruiken met behoud van hun huidige applicatie versie. Oracle verbindt zich tot deze innovatie vanaf Oracle E-Business Suite 12.2 met premium support tot minimaal 2030. Dit betekent dat innovatie en onderliggende technologie stack updates continu worden geleverd zonder dat daarvoor grote upgrades nodig zijn.
Ten aanzien van de release 12.1.3: een overstap naar 12.2 vergt een goede planning en voorbereiding. Derhalve is het belangrijk om als organisatie nu na te denken of dit voor uw organisatie wenselijk is. Uiteraard denkt MCX hierover graag met u mee en kunnen wij u ondersteunen indien u kiest voor een upgrade naar 12.2.
 
Zoals wellicht reeds bekend, wordt RDMBS 19c nu ook ondersteund op EBS release 12.1 en 12.2 en heeft Oracle de extended support fees voor 12.11 en 11.2 op EBS releases ‘gewaived’ (zie ook note 2522948.1).
 
2. Strategische investments EBS
Oracle gaat de komende tijd de focus leggen op het uitbouwen van de Command Centers (er zijn er nu 22 met 72 verschillende dashboards). Ook wordt er doorontwikkeld op het gebied van online patching om zo downtijd als gevolg van onderhoud te minimaliseren. Een derde vlak waar Oracle in investeert is een modern user interface en als laatste is aangegeven dat ook nieuwe business functies worden ontwikkeld. Met deze ontwikkelingen laat Oracle in onze ogen het belang zien van klanten die niet direct naar een cloudoplossing zoeken.
 
3. Paths to the Oracle Cloud
Uiteraard is ook aandacht besteed aan de verschillende wegen die bewandeld kunnen worden om gebruik te gaan maken van de Oracle Cloud. In een aparte sessie is hierover, ook door een deelnemer, meer verteld.
 
4. Autonomous
Een ander aandachtsgebied van Oracle is generatie 2 van autonomous databases, het streven naar databases waarbij geen configuratiewerkzaamheden meer hoeven te worden uitgevoerd.
 
Ook werd er middels een presentatie aandacht besteed aan de nieuwste generatie van APEX, dat is een mooie oplossing om snel applicaties te ontwikkelen op basis van het Oracle platform. Tijdens de live demonstratie werd getoond hoe je op basis van een Excel sheet snel een dashboard kunt maken in APEX. Belangrijke toevoegingen in de APEX release 19.1 zijn de mogelijkheden van ‘REST enabled forms’, een ‘Dark theme’ en verbeteringen op de Forms regions functionaliteit.