Blog

Cloud computing is niet altijd de heilige graal
May 13, 2015 | Recent berichtte Computable dat de softwaresector weer in de lift zit. Deze groei wijt ABN AMRO voor een groot deel aan cloud computing, waar softwareontwikkelaars van profiteren. Het oordeel over cloud computing is, net als in het Computable-artikel, in het algemeen positief: pay per use, het is schaalbaar, en men wordt meestal onzorgd wat betreft het beheer. Echter, het is belangrijk dat we niet met z’n allen als een kudde schapen achter de cloud-hype aanlopen. Want er zitten wel degelijk nadelen aan, zeker als we het hebben over bepaalde werkprocessen.
 
Als het gaat om cloud computing is mijn gouden regel om eerst kritisch te kijken of de werkprocessen van een organisatie aangepast kunnen worden naar de applicatie van de cloudleverancier. Organisaties die diensten leveren als payrolling, HRM, en studenteninformatiesystemen kunnen hun werkprocessen prima verplaatsen naar een cloudomgeving. Mits zij daar als organisatie natuurlijk klaar voor zijn. Deze diensten zijn vergelijkbaar met die van vele andere bedrijven en vragen geen specifieke vereisten aan de cloudapplicatie. Meestal een perfecte fit!
 
Maar wat als we het hebben over organisaties die deze perfecte fit niet hebben? Denk bijvoorbeeld aan bedrijven die in hoge mate bedrijfsspecifieke bedrijfsprocessen hebben. Voorbeelden hiervan zijn de ERP-pakketten of manufacturingpakketten. Hier zijn de bedrijfsprocessen dermate specifiek, dat een applicatie met daarin bedrijfsspecifieke aanpassingen meer voor de hand ligt. Daar hebben we precies het zere punt te pakken, want cloudleveranciers bieden of ondersteunen meestal geen maatwerk.
 
Mijn advies is om de onderstaande punten goed te overwegen voordat u, soms onder druk van de hype, toch in die kudde van schapen gaat lopen.
 
Bent u bereid om te conformeren aan de standaard van de cloudleverancier?Denk hier bij aan verschillende wat-als vragen. Wat als u de bedrijfsprocessen op de lange termijn weer wilt gaan insourcen, kan dat dan? Wat als ik niet mee wil gaan in een nieuwe release? Mag en kan ik die dan skippen? Als ik wat aangepast wil hebben, hoe lang duurt het dan voordat die aanpassingen bruikbaar zijn?
Hoe is het gesteld met de veiligheid van de cloudomgeving?Niemand wil dat data in verkeerde handen valt. Check daarom extra goed of het datacenter op Nederlandse bodem staat. En is de cloudleverancier bestendig tegen de tentakels van de Patriot Act? En uit welk land komt uw internetprovider?  Hoe hoger de strategische waarde, des te hoger de mate waarin de informatie beveiligd moet zijn. En laat beveiliging nou net een gevoelig onderwerp zijn in cloud discussies.
Welke certificeringen zijn er in huis?Net zoals u bij een webshop even kijkt of deze wel een betrouwbaarheidskeurmerk heeft, doet u dat ook bij uw cloudleverancier. Zo waarborgt ISAE 3402 de security, interne beheersing en kwaliteit van uitvoering van processen als deze geoutsourced worden.
Is uw organisatie er klaar voor?Last but not least; krab uzelf goed achter de oren of iedereen binnen de organisatie klaar is voor de overstap naar de cloudleverancier. Draagbaarheid voor uw beslissing is een absolute must.
 
Zodra de cloudleverancier op de bovengenoemde overwegingen een geschikt antwoord heeft, dan is cloud een prima oplossing voor de organisatie. Maar staar uzelf niet blind. Zodra er een klein beetje twijfel ontstaat is het goed om eens te kijken naar andere oplossingen. Ga eens met een specialist in gesprek die veel weet over het outsourcen van bedrijfsprocessen die vergelijkbaar zijn met die van u. Want mocht u de overstap maken en later toch spijt krijgen, dan is de schade aan kosten en tijd niet te overzien. Cloud is niet altijd de heilige graal, that’s for sure.


Dit artikel is geschreven door Jean-François Bloem en is gepubliceerd op www.computable.nl

Help us share this
Share Share Share Share Share