Blog

Trainee bij MCX: leren van specialisten!
Sep 21, 2016 | Alweer vier maanden geleden ben ik begonnen als trainee Oracle IT bij MCX. In mijn vorige baan kwam ik er steeds meer achter dat ik ICT ontzettend interessant vind. En aangezien ik ook wel toe was aan een nieuwe uitdaging kwam het bericht van een bekende, dat MCX op zoek was naar trainees, helemaal op het juiste moment! Hoewel mijn opleiding Technische Bedrijfskunde niet helemaal aansloot bij het werkveld van MCX, bleek mijn motivatie voor de branche toch overtuigend genoeg. Inmiddels weet ik dat deze stap voor mij een erg goede carrière switch is geweest.

Twee weken voordat ik zou beginnen aan mijn eerste werkdag mocht ik al mee met het jaarlijkse MCX uitje: een buitengewoon goede start! Een interessant en bovenal gezellig weekend volgde. Het was niet alleen een leuke manier om met het hele team kennis te maken, maar het was voor mij ook een teken dat MCX goed voor haar medewerkers zorgt. Omdat je bij MCX ook thuis hard aan de slag mag gaan, was deze samenkomst van werknemers erg handig voor mij. Ik heb meteen alle collega’s leren kennen, inclusief de mensen die wat minder vaak op kantoor zijn. Er zijn een aantal collega’s die veel op afstand werken. Flexibiliteit staat erg hoog in het vaandel bij MXC. Omdat er van je wordt verwacht dat jij je als werknemer flexibel opstelt, mag je ook zelf je werkweek flexibel indelen.

Zelf ben ik nog wel vaak op kantoor te zien. Dit heeft te maken met het feit dat ik als nieuweling nog de nodige kennis en ervaring op moet doen en van het aanwezige team van specialisten kan leren. Daarbij hangt er op kantoor altijd een leuke sfeer en zijn er vaak collega’s die graag hun ervaring en kennis delen. Als nieuwe werknemer vorm je een team samen met een paar collega’s die je begeleiden. Je kijkt eerst mee met hun werkzaamheden en daarna neem je steeds meer van hun taken over. Doordat collega’s tijd voor mij nemen en behulpzaam zijn, voelde ik me eigenlijk direct welkom. Als je je voor de volle 100% wilt inzetten, is er voldoende begeleiding en ruimte voor vragen. Ook krijg ik alle ruimte om mijzelf te ontwikkelen, bijvoorbeeld door het volgen van cursussen.

Tot nu toe heb ik de cursussen over SQL en Oracle database gevolgd, deze mag je gewoon bij Oracle zelf volgen. Als eerste begon ik met de installatie van een Oracle database op mijn testomgeving, hierdoor heb ik meteen mijn kennis over SQL en Linux bijgeschaafd. Met de nodige begeleiding mocht ik daarna een database upgraden op een testomgeving van een klant. Dit levert toch een paar spannende momenten op omdat je ook op een testomgeving geen foutjes wilt maken. Gelukkig was er, als figuurlijke soms het zweet op m’n voorhoofd stond, altijd een collega met het antwoord op mijn vraag.

Momenteel voer ik, samen met een ervaren collega, een installatie uit van RMB (Oracle Revenue Management and Billing), op een demo machine van MCX. RMB is voor mijzelf, MCX, de klant en Oracle een nieuw pakket. Het doorspitten van documentatie is dus een múst om de installatie goed uit te voeren. Voor mij is dit een hele mooie klus om mijn kennis uit te breiden van de database naar middleware en een applicatie. Het leuke van zulke grote installaties is, dat je na dagen van lezen, scripten en uitvoeren, uiteindelijk alle puzzelstukjes in elkaar ziet vallen en een werkende applicatie hebt draaien.

Terugkijkend op deze vier maanden ben ik al heel wat wijzer geworden. Ik kan zeggen dat ik altijd met veel plezier naar mijn werk ga. Wel ben ik mij ervan bewust dat ik nog een lange leerweg voor de boeg heb, maar ik hoop dat ik volgend jaar met trots kan zeggen dat ik definitief tot het vaste team van MCX behoor!!!

Mart is 26 jaar en sinds korte tijd in dienst als trainee bij MCX. Hij schrijft een reeks van blogs waarin hij zijn ervaringen deelt over zijn eerste periode als trainee. Voor vragen is Mart te bereiken via mthave@mcx.nl.

Help us share this
Share Share Share Share Share