Nieuws

Mar 21, 2019
Belangrijkste learnings Oracle OpenWorld Europe 2019

In januari vond de Oracle OpenWorld Europe 2019 plaats. Op het event werd veel aandacht besteed aan de trends en ontwikkelingen. MCX was daar van de partij en wij delen graag onze ervaringen in dit artikel.

E-Business Suite 
Oracle heeft bekend gemaakt dat zij de 12.2 versie blijft ontwikkelen door middel van kleine wijzigingen, zogenoemde rolling updates. Dit betekent dat er geen grote updates meer komen, maar veelvuldig kleine wijzigingen. Oracle blijft net zoals in het verleden functionele wijzigingen en optimalisaties doorvoeren op EBS. Tot zeker 2030 wordt er gewerkt aan de functionele werking van de applicatie, maar waarschijnlijk zelfs langer.

Vanaf versie 12.2.8 wordt de technologie software laag ‘losgekoppeld’ van de applicatie sofware laag. Dit betekent dat patches op de technologie minder of geen impact meer hebben op de applicatie. Daarnaast betekent dit ook minder impact op eventueel maatwerk in de applicatie en op testwerkzaamheden bij de uitrol van technologie. Als bijvoorbeeld een nieuwe versie van WebLogic nodig is om een beveiligingslek te dichten, dan is dit eenvoudiger uit te rolln zonder grote gevolgen voor de beschikbaarheid en ondersteuning van de applicatie. 

Ontwikkelingen
- Er komen steeds meer Mobile Apps voor de Oracle E-Business Suite beschikbaar om eenvoudige taken vanaf een telefoon of een tablet te verwerken. Bij het gebruik hiervan is het noodzakelijk om te bedenken waar deze apps gebruikt gaan worden. Is dat binnen het bedrijfsnetwerk of moet de app ook bereikbaar zijn via het Internet. Deze tweede optie brengt namelijk consequenties voor de architectuur met zich mee. Het behoort tot de mogelijkheden dat u de architectuur moet aanpassen om te zorgen voor voldoende veiligheid van het gebruik van de applicatie. Zo kan bijvoorbeeld niet de gehele applicatie, maar alleen de benodigde functionaliteit via het Internet worden ontsloten. 
- Sinds eind jaren ’90 gebruikt Oracle veel WebForms. Dit zijn Java gebaseerde schermen die gebruikt worden met de Java plugin in de browser. In de 12.2 versie van EBS gaat Oracle meer core functionaliteit schermen ombouwen van WebForms naar pure HTML-schermen. Ook de aansluiting met de look en feel van de Oracle Cloud wordt gemaakt om een naadloze hybride cloud architectuur te realiseren.
- Opvallend op de OpenWorld was de grote hoeveelheid andere toepassingen die werden getoond, waaronder robotica, 3D printen en veel IoT oplossingen. De rol van Oracle daarin is doorgaans het leveren van de Cloud infrastructuur (IaaS) waarop deze toepassingen worden uitgevoerd. 
- Oracle blijft zich ook ontwikkelen op het gebied van de Cloud en komt met steeds meer varianten om een goede aansluiting te zoeken bij wat de klanten wensen. De speerpunten zijn daarin de Oracle Cloud Infrastructure (OCI) en de SaaS oplossingen van de verschillende business applications.

Voor ons waren dit de belangrijkste learnings van de Oracle OpenWorld Europe 2019. Mochten er nog vragen zijn, neem dan gerust contact met ons op via info@mcx.nl.

Help us share this
Share Share Share Share Share