Nieuws

Sep 19, 2017
Donatie aan het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC)

Jaarlijkse donatie en bijdrage aan de kenniseconomie
Eenmaal per jaar doneert MCX een bedrag aan goede doelen. Alle medewerkers mogen daarvoor goede doelen aandragen en wordt het budget over deze goede doelen verdeeld. Daarnaast is het streven om een bijdrage te leveren aan de kenniseconomie van Nederland, door tijd te besteden aan het onderwijs, zodat er meer aansluiting komt tussen het onderwijs en het bedrijfsleven.

Donatie aan het LUMC
Maar nu is in de directe omgeving een situatie waar MCX aandacht aan wil geven. Daarom heeft MCX een donatie gegeven aan het LUMC. Zij doen als enig centrum in Nederland onderzoek naar de ziekte van CADASIL. Het belangrijkste doel van het LUMC is om meer kennis te krijgen over CADASIL en een medicijn te ontwikkelen voor deze ziekte.

De ziekte van CADASIL
CADASIL is nog een relatief onbekende erfelijke hersenvaatziekte, die wordt veroorzaakt door een fout in de erfelijke code (het DNA). Deze fout zorgt ervoor dat het eiwit NOTCH3 niet meer goed wordt aangemaakt door de bloedvaten. Het eiwit gaat klonteren en stapelen. Dit zorgt voor schade aan de vaatwand, waardoor de bloedvaten de hersenen niet meer goed van bloed en dus ook zuurstof kunnen voorzien. CADASIL patiënten krijgen vaak al op jonge leeftijd beroertes, psychiatrische klachten, fysieke uitvalverschijnselen en worden dement.

De ziekte heeft grote impact op de familieleden. Niet alleen zien zij hun gezinslid achteruit gaan, maar kinderen van een CADASIL patiënt hebben ook 50% kans de ziekte te erven. Het exacte aantal mensen met CADASIL is niet bekend. Het LUMC weet dat de ziekte wereldwijd voorkomt en in Nederland tot nu toe bij 176 families is vastgesteld.

Door onze steun hoopt MCX CADASIL patiënten weer een toekomst te geven!

Bron: https://campagne.lumc.nl/geef-cadasil-patienten-weer-een-toekomst

 

Help us share this
Share Share Share Share Share