Werken bij MCX Zoeken
Klanten

Groene Hart Ziekenhuis

16-01-2015
Groene Hart Ziekenhuis brengt hosting en technisch beheer Oracle E-Business Suite onder in Private Cloud MCX
 
In 2011 besloten het Bronovo-Nebo (BRN), LangeLand Ziekenhuis, het Groene Hart Ziekenhuis en het Medisch Centrum Haaglanden (MCH) samen op te trekken om gebruik te maken van de synergie tussen de ziekenhuizen. Eén van de besluiten die destijds genomen is, is de keuze voor één ERP-pakket. Uiteindelijk bleek dat het ERP-systeem van MCH en BRN, de Oracle E-Business Suite, het meest geschikt was om te delen met de andere twee ziekenhuizen. Precies op dat punt ontstond de samenwerking tussen Het Groene Hart Ziekenhuis en MCX. Aan het woord zijn Paul Besseling, Senior inkoper en Ewout Lasschuyt, functioneel beheerder van GHZ over de samenwerking met MCX.
 
End of Life oud ERP-systeem
Paul Besseling: “Voordat het samenwerkingsverband met Bronovo-Nebo, LangeLand Ziekenhuis en het Medisch Centrum Haaglanden was opgestart werkten wij met een oud ERP-systeem waarvan de servicecontracten afliepen. Wat dat betreft kwam de samenwerking met de overige ziekenhuizen op een goed moment, we moesten toch al over naar een nieuw systeem. Het MCH en BRN werkten al met MCX en waren zeer tevreden. We hebben daarom besloten om de hosting en het technisch beheer uit te besteden aan MCX en de nieuwe omgeving onder te brengen in de Private Cloud van MCX.” 
 
Hosting en technisch beheer was complex
Er was nog een tweede reden om het technisch beheer uit te besteden. “Simpelweg omdat we het te complex vonden om het technisch beheer in huis te houden. De Oracle E-Business Suite gebruiken wij voor inkoop, logistiek en finance. Er werken dagelijks om en nabij 350 mensen in deze omgeving. Om het concreet te maken, mócht het systeem eruit liggen, dan komen onze patiënten direct in gevaar. Je kunt je voorstellen wat er gebeurt als bijvoorbeeld operatiekamers niet voldoende bevoorraad zijn. Met andere woorden, dit soort werk moet je aan de specialist overlaten”, vertelt Ewout Lasschuyt.
 
Nieuw contract
Alle ziekenhuizen kregen tijdens het samenwerkingsverband een eigen ‘identiteit' in de Oracle database, zodat men elkaars data niet kan zien. Wel konden de overige drie ziekenhuizen gebruik maken van de inrichting en setup van MCH en BRN, zodat men al snel gebruik kon maken van de functionaliteit. Inmiddels is de situatie binnen de coöperatie van ziekenhuizen wel wat veranderd. Zo zijn het Bronovo en het MCH gefuseerd tot één ziekenhuis en het LangeLand Ziekenhuis heeft besloten uit de coöperatie te stappen. Dit betekent dat het Groene Hart Ziekenhuis afzonderlijk het contract met MCX twee jaar geleden heeft vernieuwd. Paul Besseling: “We zijn en waren zo tevreden met de dienstverlening van MCX, dat we geen reden hadden om te kijken naar een alternatief.”
 
Tevreden over MCX
Op de vraag waar die tevredenheid dan uit voortkomt is Ewout resoluut: “De kennis en kunde van MCX is goed. We hebben wekelijks contact en ik hoef nooit in veel woorden uit te leggen wat er aan de hand is. Ze voelen direct de urgentie aan. Wat ook prettig werkt is dat MCX altijd proactief meedenkt. Daarnaast is de responstijd kort. Dat komt mede doordat MCX een handig dashboard ontwikkeld heeft, dat onlangs nog vernieuwd is. In dit dashboard wordt in één klap duidelijk welke meldingen in behandeling zijn en welke niet. Heel overzichtelijk.”
 
Oracle Cloud?
Als er wordt vooruitgeblikt op de samenwerking tussen MCX en het Groene Hart Ziekenhuis, zien zowel Paul als Ewout weinig veranderingen. “Oracle trekt regelmatig aan ons jasje. Ze willen heel graag dat we overstappen naar hun eigen Cloud. Maar daar is voor ons absoluut geen aanleiding voor. De Oracle E-Business Suite staat nu in de Private Cloud van MCX. Voorlopig gaat ‘ie ook nergens anders heen, want we zijn gewoon zeer tevreden.”