Werken bij MCX Zoeken
Klanten

Ziekenhuis Gelderse Vallei

16-01-2015
Gelukkig huwelijk tussen Ziekenhuis Gelderse Vallei en MCX leidt tot performanceverbetering Oracle E-Business Suite
 
Toen Ziekenhuis Gelderse Vallei haar samenwerking met MCX intensiveerde, leidde dat direct tot significante verbeteringen als het gaat om de performance en de continuïteit van de Oracle E-Business Suite. Het magazijn, de inkoop- en financiële afdeling van het ziekenhuis profiteren hierdoor van een systeem dat vrijwel nooit uitvalt en altijd snel is. Vincent te Koppele, hoofd ICT, en Rien Neijenhuis, Senior Medewerker Financiën van het ziekenhuis in Ede, aan het woord over de samenwerking met MCX.
 
Lange samenwerking
“Onze Oracle-historie gaat alweer terug naar 2005”, aldus te Koppele. “In dat jaar hebben we Oracle E-Business Suite gekocht. Eén van onze eisen was destijds dat het systeem op Windows moest kunnen draaien, omdat we over dat besturingssysteem ruim voldoende kennis in huis hadden. De leverancier destijds zei dat dit geen enkel probleem was. Hoewel alles op onze eigen servers draaide, hadden we toen al regelmatig contact met MCX voor specialistische Oracle kennis. Zo hebben we ze leren kennen als echt specialisten.”
 
Geen gelukkig huwelijk Oracle & Windows
Uiteindelijk bleek de combinatie Oracle E-Business Suite en Windows geen gelukkig huwelijk te zijn. Het ziekenhuis kampte regelmatig met problemen op het gebied van continuïteit en performance. “Het systeem moest vaak herstart worden, was traag of werkte helemaal niet.” In 2012 moest Ziekenhuis Gelderse Vallei over naar een nieuwe versie van Oracle E-Business Suite. Dat was de directe aanleiding om het technisch beheer uit te besteden aan een derde partij. Uiteindelijk koos het ziekenhuis voor MCX. “De voornaamste reden was het feit dat zij hun diensten aanboden in combinatie met Bridging Solutions, dat in 2013 is overgenomen door KPMG. De combinatie MCX en Bridging Solutions (tegenwoordig een onderdeel van KPMG) sprak de betrokken applicatiebeheerders en ICT’ers aan. En dat blijft een belangrijke voorwaarde voor een dergelijke keuze: draagvlak.”
 
Technisch beheer en hosting Oracle applicaties
Toen MCX de verantwoordelijkheid kreeg voor het technisch beheer van de Oracle-systemen, was één van de eerste adviezen om het Windows-besturingssysteem te vervangen door Linux.  Te Koppele: “Op de afdeling hadden wij vaak discussies over of we nu wel of niet over moesten overstappen naar Linux. Toen MCX het technisch beheer overnam, was dat geen punt van discussie meer. Dat gaf rust.” Hij vervolgt zijn verhaal enthousiast: “Bridging en MCX organiseerden de upgrade en de migratie naar een nieuw besturingssysteem tegelijkertijd. Dat traject duurde in totaal ongeveer een jaar, waarbij gezegd moet worden dat de meeste tijd zat in de functionele overgang. Je kan je voorstellen dat we eindeloos moesten testen of alle data overeind bleef na de wijzigingen. Het gaat om financiële cijfers, dus het moet tot ver achter de komma kloppen. De technische kant – MCX’s verantwoordelijkheid – was veel sneller geregeld.”
 
Klusje van niets
“Omdat mede dankzij MCX de migratie zo geruisloos is gelopen, lijkt het bijna alsof het een klusje van niks is. Het lijkt veel makkelijker dan het daadwerkelijk is. Echter, zo’n overgang vergt zeer specialistische kennis om het zo vlot te laten verlopen. We moeten niet vergeten daarbij stil te staan.”
 
Diverse afdelingen profiteren van verbeterde performance en continuïteit
De resultaten zijn om over naar huis te schrijven. De medewerkers uit het magazijn, van de financiële afdeling, de inkoopafdeling en de ruim 300 bestellers afdelingsbreed, ondervinden nauwelijks meer hinder. “Je zou bij wijze van spreken kunnen stellen dat alle problemen die we vroeger hadden in één week, nu uitgespreid zijn over twee jaar. Met andere woorden, de eindgebruikers hebben minder urenverlies, kunnen efficiënter werken en de ergernissen zijn natuurlijk verminderd. Wij zijn heel blij met deze positieve resultaten”, stelt te Koppele.
 
Gelukkig getrouwd
Zo slecht als het huwelijk was tussen Oracle eBS en Windows, zo goed is het huwelijk tussen MCX en Ziekenhuis Gelderse Vallei. Vincent te Koppele en Rien Neijenhuis,  zeggen daarover: “De samenwerking met MCX bevalt ons heel goed. In tegenstelling tot de grote jongens uit deze wereld, hebben we veel rechtstreeks contact. Dat werkt erg prettig. Met name ook de korte lijntjes en de non-bureaucratische houding van MCX spreekt ons erg aan. Dat uit zich ook in de manier waarop MCX samenwerkt met KPMG. We geven elkaar alle drie wederzijdse feedback en we staan daar open voor. Dat werkt niet alleen prettig, maar komt ook nog eens ten goede van de uiteindelijke kwaliteit van de Oracle E-Business Suite en onze diensten.”